MISCARI DE TRUPE SI INCORDARI DE MUSCHI…

 

logo_it_trendsNe aflam aproape de jumatatea anului, un moment prielnic pentru o analiza a celor mai recente miscari strategice si evolutii care s-au remarcat in arena de lupta a marilor jucatori din industria de cloud. Ce a fost mai important in aceste primele 6 luni din 2014? Iata un articol din publicatia IT Trends in care se trec in revista cele mai spectaculoase anunturi legate de cloud din aceast prim semestru.

 

cloud players

Atmosfera relativ pasivă din ultima perioadă, în care se părea că toți marii jucători își trag puțin sufletul după calvalcada tehnologiilor cloud din ultimii 3-4 ani, a fost animată de o serie de anunțuri successive care contrazic aparențele și amplifică un nivel de competitivitate destul de ridicat. Astfel, încă pe la sfârșitul lunii Ianuarie, a făcut oarece vâlvă declarația lui Larry Ellison prin care vizionarul Oracle afirma că tradiționalii competitori IBM și SAP nu mai sunt considerați ca principali rivali și că noua orientare către cloud modifică radical raporturile de forțe, translatând competiția către noua generație de companii cloud, precum Amazon sau Salesforce.

După câteva săptămâni, Cisco anunța că e gata să investească peste un milliard de dolari în platform OpenStack intercloud. La câteva ore după aceea Google anunța reduceri de 32% la prețul serviciilor Compute Engine, 30% la  App Engine, 68% la Cloud Storage și 85% la BigQuery. În mai puțin de 24 de ore a venit și reacția Amazon, care a anunțat la rândul său reduceri între 36 și 65% la serviciile Simple Storage Service și între 30 – 40% pentru EC2. Când toată lumea se întreba deja care va fi poziția Microsoft față de toate aceste mișcări de trupe, răspunsul a venit cu ocazia investirii ca CEO a lui Satya Nadella, care încă de la conferința de presă anunța disponibilitatea Microsoft Office pentru iPad și o nouă strategie care să asigure accesul la cloud pentru oricine și orice dispozitiv. Ulterior, într-o scrisoare internă către angajații Microsoft, Nadella făcea o serie de declarații care au fost asimilate imediat cu noua viziune a companiei, precum: “Our industry does not respect tradition – it only respects innovation” sau “Our job is to ensure Microsoft will thrive in a mobile and cloud-first world.

 

O incercare de anticipare a principalelor consecințele imediate si pe termen mediu ale acestei concurente tot mai acerbe, pueti citi in detaliu in articolul “Mișcări de trupe și încordări de mușchi în arena marilor jucători din Cloud”, publicat de revista IT Trends in luna mai.

 

Photo source: gigaom.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.