CREATIVITATEA CARE VINE DIN CLOUD

logo_it_trendsIată un articol  publicat recent în IT Trends sub numele „Când creativitatea vine din cloud”, care este inspirat de strânsa relaționare între tehnologie și creativitate. Căci, tehnologia și creativitatea au reprezentat întotdeauna un tandem care a impulsionat dezvoltarea actului de creație, a generat noi forme de creație și a condus la manifestări nebănuite de creativitate.

Desigur că tot tehnologia a favorizat și copierea, multiplicarea, clonarea, partajarea creațiilor, dar în mod cert o o copie, o dublură sau o clonă nu pot fi  rezultatul unui act de creație.

După cei 30 de ani de la lansarea Toshiba 1100, primul laptop de serie, una dintre cele mai importante aniversări din acest an ale comunității IT este împlinirea a 25 de ani de când Adobe a lansat aplicația Photoshop. O soluție software care a devenit extrem de populară în comunitățile de creatori, de la fotografi la producătorii de efecte speciale. Photoshop-ul a devenit atât de popular, încât a fost adoptat în jargonul profesional ca adjectiv al unei imagini care a fost supusa unei procesări digitale. Cine nu a folosit noțiunea de imagine fotoshopată referindu-se în special la fotografiile vedetelor de pe coperțile revistelor moderne… La fel spunem despre o pagină ca a fost xeroxată sau numim adidași orice pantofi de sport…

photoshop-adobe-john-knoll-bora-bora-beach-bikini-topless-jennifer-featured-1Povestea ”inventării” Photoshop-ului e foarte interesantă, reprezentând ca mai întotdeauna rodul activității unui cuplu format dintr-un tehnic și un creator. Doar că de această dată tandemul e format din doi frați, unul pasionat de scrierea de aplicații, celălalt de efectele speciale. În 1987, pe când era student doctorand la universitatea Michigan, Thomas Knoll a dezvoltat aplicația Display, un utilitar de transformare a imaginilor alb-negru de pe ecranul de Macintosh în pixeli cu diferite nuanțe de gri. Inspirația magică a lui Thomas a fost să îi arate primele rutine fratelui său John care lucra la Industrial Light and Magic, o companie înființată de George Lucas, soră mai mică a celebrelor Lucasfilm și Walt Disney Company.

Impresionat de realizarea fratelui său, John l-a sfătuit pe acesta într-o prima fază să adauge o interfață grafică pentru utilizator. În a doua fază a avut revelația că dacă orice cadru de film poate fi convertit în formă digitală, modificat și apoi reconvertit în format de film, atunci prin această tehnică de procesare digitală se poate realiza practic orice efect vizual… În a treia fază, cei doi frați au avut discuții cu mai mulți producători de software, dar singurii care au întrevăzut importanța acestei aplicații grafice au fost cei de la Adobe, care în 1988 au văzut o primă demonstrație realizată cu ”Jennifer in Paradise”, prima fotografie prelucrată grafic digital, în 1989 au cumpărat aplicația și în 1990 au lansat Photoshop 1.0. Interesant este că primele versiuni de Photoshop au fost utilizate destul de puțin pentru prelucrarea imaginilor fotografice, deoarece imprimarea unei fotografii color se făcea în anii ‘90 prin separarea pe folii a celor patru game de culoare. Simpla tipărire a unei fotografii la acea dată, costa între 2000-3000 de dolari.

John Knoll și-a dus viziunea mai departe, contribuind ca visual effects supervisor și chief creative officer la realizarea efectelor speciale pentru o serie de filme de referință pentru cineatografia modernă, precum Star Wars, Star Trek sau Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, care în 2006 a primit Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale.

În cei 25 de ani de la apariție, Photoshop-ul a inspirat artiști și designeri într-o mare diversitate de activități, de la desktop publishing, la fotografia de modă și producția de filme, până la editarea grafică a paginilor Web, crearea de aplicații pentru mobile sau mai nou printarea 3D. Și indiferent că sunt designeri, ingineri, fotografi, graficieni, stiliști, softiști, cercetători sau artiști, Photoshop-ul a continuat să dezvolte valențele de creativitate ale utilizatorilor chiar dacă în ultimii ani nu mai este disponibil decât în cloud… Consecință a amplelor mutații parcurse de Adobe prin adoptarea modelelor de business, Photoshop CC este oferit acum ca serviciu software cu subscripție de până la 3 ani, fiind integrat cu alte 15 aplicații și sute de instrumente în pachetul Adobe Creative Cloud.

Transformarea Adobe în companie cu aplicații exclusive pentru Cloud s-a produs în mai multe etape, fiind un model de adaptare din mers la realitățile economiei digitale, cu implicații profunde pentru modelele tradiționale de business, sistemele de licențiere și mecanismele de vânzare și distribuție.

Larga deschidere a aplicațiilor Adobe către comunitatea de utilizatori creatori a făcut ca trecerea de la licențierea perpetuă la utilizarea pe bază de subscripție să nu fie un handicap, cum s-a întâmplat cu alte categorii de servicii SaaS, ci a fost preluată și acceptată ca element esențial în dezvoltarea creativității în Cloud. Căci în epoca economiei digitale, o creativitate singulară, izolată, nu poate beneficia decât de mijloace limitate de exprimare. Un creativ modern are nevoie să își partajeze creația, să folosească instrumente și servicii, să își etaleze valorile, să folosească aplicații mobile, să își creeze cu ușurință pagini Web, și mai ales să comunice și să colaboreze cu alți creativi…

Vă invit să citiți în întregime articolul ” Când creativitatea vine din cloud”, unde veți putea vedea care a fost contribuția social media la dezvoltarea creativității și care sunt cele opt principii care trebuie respectate la realizarea unei platforme de creativitate.

Image: ”Jennifer in Paradise” – prima fotografie prelucrată digital cu Adobe Photoshop, autor John Knoll, 1987.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.