DE LA ELEFANTII DOT-COM LA UNICORNI

logo_it_trendsUn nou Buzz e la moda prin mediile de business de pe piata IT asociat  in general cu ascensiunea rapida a companiilor mici care au devenit „Unicorni”. Iata o parte din articolul „De la elefantii dot com la unicorni” publicat in revista IT Trends.

Dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii a favorizat apariția și evoluția a peste 60.000 de start-up-uri bazate pe Cloud, BigData & Analytics, mobilitate sau IoT. Noile companii care au depășit deja o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari sunt denumite ”Unicorni”. Cât de reală și de stabilă este această ascensiune bazată pe boom-ul tehnologiilor așa zis disruptive, în condițiile în care acum 25 de ani am trăit ”crash-ul dot com” care a făcut din Silicon Valley o zonă contaminată din punct de vedere al falimentelor per metru pătrat…?

Dar cine își mai aduce aminte de perioada ”dot com”? Generația de utilizatori iPhone 5 sa 6, cu siguranță nu. Este vorba despre o perioadă în care erau la modă stat-up-urile bazate pe Internet și care datorită conjuncturii financiare au cunoscut o evoluție bursieră mult prea rapidă, urmată de un colaps datorat lipsei de profit și de asset-uri reale.

unicorn-121203Fenomenul a rămas în istorie ca ”bubble dot com”, iar colapsul companiilor ”bubble” a avut loc în perioada 1999-2001, când piața bursieră a avut pierderi de peste 5.000 de miliarde de dolari. Unele companii au falimentat și au dispărut complet. Altele, chiar dacă au pierdut o bună parte din capitalizarea de piață, au rămas stabile și profitabile. Un bun exemplu e Amazon.com care în ciuda unei căderi de la 107 la 7 dolari per acțiune, zece ani mai târziu aveau cotații mai mari de 500, iar astăzi alături de eBay sau Google se numără printre ”elefanții” piețelor digitale. Doar 48% dintre companiile dot-com au supraviețuit cutremurului generat de spargerea balonului de gumă. Care au fost șansele lor de supraviețuire într-o perioadă de criză financiară a cărei economie nu era încă pregătită să trăiască din Internet? Iată câteva povești din acea perioadă.

Anul 1994 a rămas în istorie ca reper pentru deschiderea accesului public la serviciile Internet, dar cele mai folosite aplicații erau doar cele de e-mail, chat și treptat a browser-elor cu motoare de căutare. Mulți întreprinzători au văzut potențialul Internetului pentru business și au mizat pe dezvoltarea serviciilor.

În 1994 America Online (AOL) este recunoscut ca primul provider de servicii pentru mass market, Yahoo era lansat ca un site de administrare a paginilor Web bazat pe primul search engine, iar Amazon a apărut ca pagină de vânzări online pentru cărți. În 1995 eBay a fost primul site de achiziții pentru obiecte personale bazat pe licitații online.

În 1994 Stephan Paternot și Todd Krizelman studenți ai universității Cornell au fondat TheGlobe.com o societate bazată pe servicii sociale foarte asemănătoare cu cele oferite de Facebook puțin mai târziu. Dar lumea nu era încă pregătită pentru rețelele sociale…

TheGlobe.com a fost listată public în 1998, crescându-și valoarea acțiunii într-o singură zi cu peste 606%, cea mai senzațională ascensiune a valorii bursiere din istorie, iar valoarea capitalizării a depășit 840 milioane de dolari. Un an mai târziu a intrat în colaps…

Compania Broadcast.com a fost înființată pentru a oferi programele radio pe Internet, dar în 1998 puține rețele își permiteau să ofere utilizatorilor individuali lățimea de bandă necesară pentru a asculta transmisiunile radio… În aprilie 1999, compania a fost cumpărată de Yahoo cu 5,7 miliarde de dolari, făcând din proprietarul Mark Cuban un om bogat. Dar compania nu a adus niciodată profit, iar acum nu mai există… Cuban și-a folosit milioanele pentru a cumpăra echipa de baschet NBA Dallas.

Sunteti curiosi sa aflati si alte povesti din anii ’90? Vreti sa vedeti ce e cu unicornii, cine sunt ei si care sunt sansele lor reale pe piata actuala? Cititi continuarea articolului „De la elefantii dot com la unicorni” in revista IT Trends!

Image source: Livescience.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.