DESPRE CLOUD SI STRATEGIA ORACLE DE TRANSFORMARE DIGITALA CU DOMNUL SORIN MINDRUTESCU, ORACLE COUNTRY LEADER ROMANIA & CENTRAL EASTERN EUROPE CLOUD LEADER

O strategie de abordare a modelelor Cloud bazata pe intelegerea nevoilor clientilor, anticiparea trendurilor si construirea solutiilor ce vin in intampinarea cerintelor pietei

 

Sorin Mindrutescu - Oracle Country Leader Romania & Central Eastern Europe Cloud Leader
Sorin Mindrutescu – Oracle Country Leader Romania & Central Eastern Europe Cloud Leader

 

 

 

„Momentul pe care il traim astazi prin trecerea la modelul Cloud este un punct de cotitura, din care plecam ca leader pe fiecare dintre segmente si acest lucru ne face sa ne simtim pregatiti pentru aceasta provocare, nu numai la nivel de CEE, ci si la nivel global. Poate cel mai important lucru si acum, ca si in trecut, este principiul major dupa care Oracle si-a ghidat abordarea, si anume: intelegerea nevoilor clientilor, o anticipare a trendurilor din piata si construirea solutiilor ce vin in intampinarea acestor nevoi – in cele din urma relatia de incredere pe care Oracle a construit-o cu clientii este tocmai ca urmare a intelegerii foarte bune a cerintelor lor reale.”

Oracle este unul dintre exemplele cele mai relevante de transformare strategica de business prin asimilarea tehnologiilor de granita, cu asumarea constienta a riscurilor potentiale. Mai mult de atat, Oracle este unul dintre putinii vendori IT traditionali care si-a afirmat deja strategia Cloud si pe piata din Romania, si nu numai la nivel declarativ, ci printr-o prezenta publica tot mai activa in mediile de business si mai ales prin elaborarea de servicii dedicate bazate pe pachete de solutii gandite special pentru zona Europei Centrale si de Est. Pentru a afla mai multe detalii despre modul in care Oracle a elaborat aceasta strategie de Cloud si mai ales pentru felul in care Oracle gandeste sa isi sustina clientii in amplul proces al transformarilor de business induse de asimilarea noilor inovatii tehnologice, cloudmania a discutat cu Domnul Sorin Mindrutescu Oracle Country Leader Romania & Central Eastern Europe Cloud Leader.

cloudmania: Cum se vede din perspectiva unui specialist si a unui manager aparitia si diseminarea fenomenului Cloud Computing?

Sorin Mindrutescu: Incepe sa existe un interes din ce in ce mai crescut pentru Cloud. Folosirea sa asigura beneficii la nivel de costuri, agilitate si experienta de consum, transforma practicile de business si regandeste componenta de IT din companii. In plus, schimba modul de functionare al unei organizatii, pentru ca numarul de solutii oferite in Cloud este in crestere, si se adreseaza nu numai departamentelor de IT, ci si direct diverselor linii de business, care astfel pot accesa cele mai avansate platforme, fara a necesita cunostinte sau investitia in resurse tehnice avansate.

Vedem o dezvoltare pe viitor a solutiilor de tip Cloud Hibrid, si anume integrarea solutiilor implementate on-premise cu servicii specializate oferite sub forma de Cloud public. Piata locala reactioneaza pozitiv la trendurile globale, asadar ne asteptam sa vedem si in Romania o evolutie a companiilor catre servicii Cloud Public integrate cu solutii implementate in centrele de date proprii, acesta fiind un proces normal de evolutie la nivelul adoptiei ultimelor tehnologii.

cloudmania: Care sunt principalele transformari pe care le induce in modelele de business larga adoptare a tehnologiilor Cloud?

Sorin Mindrutescu: Consumatorii isi doresc ca adoptand Cloud-ul sa aiba la dispozitie un centru de date virtual, pe care sa il acceseze rapid si in orice moment. Plecand de la cele doua solutii de business, on-premise si Cloud, tot ceea ce este valabil la nivel de infrastructura de calcul, baze de date si aplicatii (on-premise) se aplica si in cadrul Cloud. Acesta este cel mai important aspect pe care trebuie sa-l retina consumatorii, si anume ca adoptand solutii de tip Cloud Public pot avea acces oricand la propriile aplicatii si date, fiind transparent faptul ca vor accesa aplicatii instalate on-premise in centrul de date sau ca vor accesa servicii in Public Cloud. Tot ceea ce realizam are drept scop integrarea centrului de date al clientului si Cloud, rezultand un Cloud Hibrid. Trebuie avut in vedere ca Oracle a investit masiv in decurs de peste 30  de ani in dezvoltarea celor mai avansate tehnologii si aplicatii, atingand un nivel de maturitate care sa ii permita astazi sa puna la dispozitia clientilor cele mai ridicate certificari si standarde de securitate, prin intermediul centrelor de date, din care Oracle ofera serviciile Public Cloud. Practic, adoptand Oracle Public Cloud, clientii pot avea acces imediat la cele mai avansate standarde de securitate, in plus fata de acces la cea mai noua platforma tehnologica, disponibila fie on-premise, fie in Cloud.

cloudmania: Cum a fost primita pe plan intern decizia Oracle de a miza pe Cloud?

Sorin Mindrutescu: Oracle si-a construit atent strategia de Cloud in ultimii ani, investind si dezvoltand aplicatii si tehnologii care sa-i permita sa devina leader de piata pe aceasta zona in cel mai scurt timp. Interesul pietei in solutiile Cloud (atat la nivel de business, cat si la nivel de IT) ne-a adus rapid in pozitia de a putea aborda noi teme strategice de discutie impreuna cu clientii nostri:

  • definirea unei strategii de adoptie a Cloud-ului in organizati;
  • tranzitia catre un model IT hibrid;
  • transformarea de business avand la baza solutii de Cloud;
  • platforme digitale de inovare in organizatii.

cloudmania: Tinand cont de diferitele experiente, unele nereusite, prin care au trecut vendori traditionali, cat de disruptiv poate fi modelul de business bazat pe Cloud si care sunt riscurile pentru un vendor si pentru clientii solutiilor traditionale?

Sorin Mindrutescu: Oracle si-a construit atent strategia de pozitionare in piata pentru servicii de tip Cloud. Primii pasi au fost orientati in construirea sau aducerea in portofoliu a unor solutii complementare atat in zona de aplicatii (de exemplu, solutii de tip Customer Experience, integrare cu Social Media, Service Cloud etc.), cat si in tehnologie (Cloud Integration, Data Services etc.). Aceasta evolutie a permis promovarea Cloud-ului, extinzand in celasi timp prezenta ca leader de piata in ceea ce priveste solutiile software on-premise. In acest moment, Oracle a efectuat tranzitia in a deveni compania cu cea mai completa oferta de servicii Cloud, actualizand si tagline-ul oficial al companiei in „Integrated Cloud Applications & Platform Services“. Acest tagline scoate in evidenta abilitatea unica a companiei de a oferi solutii integrate de tip Cloud, care sa permita transformarea digitala in orice domeniu de business.

Modelul de business bazat pe Cloud nu este provocator doar pentru clientii care isi propun sa se indrepte spre o astfel de paradigma, ci si pentru furnizorii de aplicatii si tehnologie, care trebuie sa isi adapteze produsele software acestui nou model.

Modelul Cloud este fara doar si poate disruptiv, dar credem ca, printr-o pozitionare corecta a solutiilor on-premise sau a serviciilor Cloud si o segmentare adecvata a clientilor, Oracle va deveni numarul 1 in domeniul serviciilor Cloud, mentinandu-se totodata in topul furnizorilor de solutii on-premise.

cloudmania:  Cum se vede migrarea spre Cloud, ca tehnologie si modele de business din perspectiva regionala a Europei Centrale si de Est?

Sorin Mindrutescu: Din punct de vedere tehnologie, evolutia este una extrem de rapida: servicii de baza de date, servicii Java, servicii de dezvoltare, servicii de integrare Cloud, servicii de tip proces de afacere, sunt numai cateva din cele peste 30 de servicii platforma Cloud aflate deja in portofoliu, la care se vor adauga multe altele noi, care vor fi lansate in cadrul evenimentului Oracle Open World. Ce este important de mentionat este ca in aceasta migrare spre Cloud, Oracle pozitioneaza din punct din vedere tehnologic o strategie de tip Cloud Hibrid, in care unele aplicatii pot fi implementate on-premise si se vor integra natural cu serviciile din Public Cloud.

Pe langa lansarea acestor servicii, Oracle a elaborat metodologii de adoptie si tranzitie catre Cloud-ul Public, fiind in masura sa oferim si servicii de consultanta specializata clientilor nostri.

Din punct de vedere model de business regional, Oracle a creat deja o structura organizatorica unitara la nivel tehnic si de vanzare, iar rezultatele de business depasesc chiar obiectivele noastre initiale privind adoptia serviciilor Cloud de catre clientii Oracle.

cloudmania:  Care dintre atuurile Oracle poate avea o contributie mai importanta in afirmarea pe una sau alta dintre pietele regionale?

Sorin Mindrutescu: Sunt cateva aspecte care credem noi ca vor fi determinante in urmatoarele luni si vor pozitiona Oracle ca si leader de Cloud in regiune:

  1. Portofoliul extins de clienti si relatia de incredere pe care Oracle a reusit sa o construiasca cu acesti clienti de-a lungul timpului;
  2. Completitudinea portofoliului de servicii Cloud pe care Oracle il ofera deja, atat in zona de aplicatii, cat si in cele de tehnologie si infrastructura;
  3. Flexibilitatea alegerii pe care o oferim clientilor nostri prin implementarea unor servicii Cloud compatibile cu solutiile on-premise, astfel incat organizatiile sa poata in orice moment sa faca tranzitia intre on-premise si Cloud, fara modificarea aplicatiilor sau platformelor tehnologice asociate.

cloudmania: Platforma Oracle Cloud include cele mai imporante solutii si produse tehnologice Oracle, dar vine si cu solutii noi, precum Platforma Sociala. Care este nivelul de interes al clientilor existenti in CEE pentru aceste doua mari categorii de solutii?

Sorin Mindrutescu: Interesul pentru platforme si solutii in Social este extrem de mare, avand in vedere necesitatea organizatiilor de a dezvolta domeniul Digital si prezenta in mediul online, de a inova si a-si transforma business-ul astfel incat sa raspunda cerintelor din ce in ce mai exigente ale consumatorilor. Cunoasterea clientilor, posibilitatea de a intelege comportamentul lor si abordarea lor cu noi produse si servicii personalizate, implementarea unei strategii de tipul Mobile fac ca zona de servicii Social sa fie adesea abordata in discutiile nostre cu clientii din zona financiar-bancara si telecomunicatii, dar nu numai. Experienta Oracle privind solutiile de tip CRM reprezinta un atu important, iar serviciile de Social Cloud pe care le oferim deja (de exemplu, Social Cloud Service, Service Cloud Service) ne diferentiaza pe acest nou segment de solutii.

Pentru categoria solutiilor si produselor tehnologice Oracle deja consacrate (bază de date, server de aplicatie, integrare, portal etc.) constatam un interes ridicat al clientilor si in modelul Cloud, nu numai din considerente tehnice (usurinta in a crea medii de dezvoltare si testare, usurinta in provizionare etc.), dar mai ales din considerente comerciale (trecerea de la un model tip investitie – CAPEX, la un model de tip operational – OPEX, agilitate ridicata in business etc.).

cloudmania: Se poate estima o pondere intre solutii traditionale in Cloud vs. solutii noi in Cloud?

Sorin Mindrutescu: In ultimele luni Oracle s-a axat pe dezvoltarea unor noi servicii Cloud complementare, de exemplu Document Cloud Service, Integration Cloud Service, dar, in acelasi timp, a certificat multe dintre solutiile traditionale care pot fi astazi instalate si in Oracle Public Cloud. Este greu de estimat o pondere in acest moment, dar cu siguranta aceasta va fi dictata de piata. In acelasi timp, Oracle va continua sa ofere clientilor flexibilitate maxima, acestia putand sa aleaga utilizarea solutiilor noastre, atat on-premise, cat si in Cloud.

cloudmania: Cat de pregatita este echipa locala Oracle pentru aceste transformari?

Sorin Mindrutescu: Structurile organizatorice, atat la nivel de vanzare, cat si tehnic sunt deja create, iar ultimele luni au fost extrem de dense din punctul de vedere al training-urilor de profil. Senioritatea, continuitatea si experienta echipei Oracle ne permite sa ne ridicam la nivelul acestei noi transformari a domeniului IT.

Ca un exemplu, as vrea sa mentionez pionieratul si deschiderea echipei Oracle locale de la momentul lansarii Cloud-ului in a intelege acest nou model, in a vedea care sunt barierele legislative, comerciale, culturale si in a gasi solutii inovative de pozitionare a serviciilor de Cloud.

cloudmania: Faptul ca Oracle este singurul vendor care detine solutii in toate domeniile cheie din Cloud creeaza un mare atuu concurential pentru fiecare dintre segmente, dar aceasta pozitie de leadership este destul de riscanta, pentru ca solutiile trebuie sa se mapeze pe cerintele reale ale clientilor. Cat de pregatita este Oracle CEE pentru aceste provocari?

Sorin Mindrutescu: Stiti cum este, Cine nu risca, nu castiga… si de-a lungul anilor, Oracle a demonstrat, prin deciziile strategice pe care le-a luat, ca acestea au fost cele corecte. Unii analisti la momentul respectiv nu au pozitionat Oracle ca jucator important in domeniul Cloud, dar ulterior s-a dovedit ca viziunea si executia Oracle au facut ca in acest moment sa fim leaderi si sa detinem solutii in toate domenii cheie ale serviciilor Cloud.

Momentul pe care il traim astazi prin trecerea la modelul Cloud este un punct de cotitura, din care plecam ca leader pe fiecare dintre segmente, si acest lucru ne face sa ne simtim pregatiti pentru aceasta provocare, nu numai la nivel de CEE, ci si la nivel global.

Poate cel mai important lucru si acum, ca si in trecut, este principiul major dupa care Oracle si-a ghidat abordarea, si anume: intelegerea nevoilor clientilor, o anticipare a trendurilor din piata si construirea solutiilor ce vin in intampinarea acestor nevoi – in cele din urma relatia de incredere pe care Oracle a construit-o cu clientii este tocmai ca urmare a intelegerii foarte bune a cerintelor lor reale.

cloudmania: Urmatorul val tehnologic legat de Cloud si de mobilitate este fenomenul Internet of Everything, cu implicatii considerabile pentru stocarea si prelucrarea datelor, aplicatiile mobile si hiperconectivitate. Care este strategia Oracle pentru aceasta noua provocare tehnologica?

Sorin Mindrutescu: Intr-adevar, Oracle a investit de mult timp resurse si efort de cercetare pentru aceasta noua provocare pe care noi o numim IoT (Internet of Things) si pot spune ca exista o echipa virtuala raspandita la nivel global, care lucreaza la noile standarde tehnologice care sa defineasca aceasta noua paradigma. Mai mult, suntem foarte mandri ca avem chiar in Romania o divizie dedicata de dezvoltatori care a contribuit si contribuie in mod activ la dezvoltarea produselor si serviciilor legate de IoT.

Un prim anunt care va fi facut public curand si reprezinta practic primele beneficii pe care le va vedea piata ca urmare a acestui efort imens de R&D este cel privind lansarea unui nou serviciu in Cloud-ul Oracle, si anume IoT Cloud Service. Asadar, asa cum am specificat deja, o serie de alte noutati si servicii vor aparea curand in domeniul serviciilor Cloud.

Ii multumim domnului Sorin Mindrutescu pentru amabilitatea de a discuta cu cloud☁mania si pentru consistenta informatiilor furnizate. Ca exemplu concret la commitmentul asumat de Oracle pentru satisfacerea celor mai specifice cerinte ale clientilor, am reinserat inregistrarea video in care Sorin Mindrutescu vorbeste despre Initiativa Oracle Fast Cloud care propune companiilor din regiune un pachet complex de servicii ce include credite Cloud, platforma de testare si dezvoltare pentru Java si Database Cloud, consultanta si cele mai bune practici.

CLICK & PLAY!

Image and Video Source: Oracle Romania

Related Articles:

QUOTE OF THE WEEK: LARRY ELLISON, ORACLE – cloud☁mania, Iunie 2015

CEI 10 PASI PRIN CARE ORACLE SI-A DEFINIT CALEA SPRE SUPREMATIA IN CLOUD – cloud☁mania, Iulie 2015

ODISEEA ORACLE CATRE CLOUD CONTINUA – cloud☁mania, August 2015

EVERYTHING ABOUT ORACLE PUBLIC CLOUD – cloud☁mania, August 2015

ORACLE FACILITEAZA ADOPTAREA CLOUDULUI IN EUROPA CENTRALA SI DE EST – cloud☁mania, Octombrie 2015

3 thoughts on “DESPRE CLOUD SI STRATEGIA ORACLE DE TRANSFORMARE DIGITALA CU DOMNUL SORIN MINDRUTESCU, ORACLE COUNTRY LEADER ROMANIA & CENTRAL EASTERN EUROPE CLOUD LEADER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.