EuroCloud Romania implicată activ în construirea unui ecosistem local de Cloud

eurocloud-forum

Am discutat recent cu Elena Zvarici, Președinte al Asociatiei EuroCloud Romania și Membru al Consiliului de Administrare EuroCloud Europa în funcția de Marketing și Comunicare.

Asociatia EuroCloud Romania a cărei președinte sunteți, împlinește anul acesta patru ani de la înființare. Care e bilanțul după primii patru ani?

elena-cover-capture
Source: Coperta revistei IT Trends

A fost un drum interesant. Cand am pornit, Cloudul era perceput ca un concept exotic dar pozitiv, însă nu multă lume știa exact despre ce e vorba. Majoritatea marilor furnizori de IT își trasau planurile strategice de dezvoltare bazate pe Cloud, însă piața era încă reticentă în adopția soluțiilor. Din motive de securitate, din necunoașterea temeinică a soluțiilor și din lipsa de încredere în ceva ce nu controlezi, în soluții care nu sunt „sub birou”, ci sunt găzduite și gestionate de către o persoană sau companie terță. In ultimii patru ani, mediul legislativ a evoluat foarte mult, garanțiile de securitate sunt mai convingătoare, au apărut scheme de certificare mapate pe specificul soluțiilor Cloud și certificări de competențe profesionale Cloud.

EuroCloud Romania este prima asociație româneasca creată pentru conștientizarea modelului Cloud și pentru a permite crearea unui ecosistem local de Cloud. De la început, am fost afiliați la organizația EuroCloud Europa, care numără astăzi peste 800 membri în 21 de țari europene: furnizori de soluții, startup-uri, universități, centre de cercetare, firme mici și mari, furnizori internaționali sau locali. De asemenea, de la început am căutat să promovăm inovația, calitatea și bunele practici în Cloud, urmărind în același timp să cream un „brand de țară” pentru Romania, bazat pe inovație și calitate în Cloud computing. De aici, participarea constantă a asociației în Consiliul de Administrare EuroCloud Europa și în competiția premiilor EuroCloud Europa, de unde ne-am întors câștigători 2 ani la rând, la categoriile ”Startup” și ”Cea mai bună soluție Cloud pentru sectorul public”. Sperăm ca și anul acesta să repetăm experiența. Mai ales că anul acesta Gala Premiilor și evenimentul anual EuroCloud Europa vor avea loc la noi acasă, la București, în perioada 5-6 Octombrie 2016.

În calitate de Membru în Consiliul de Administrare EuroCloud Europa, vă ocupați de partea de Marketing și Comunicare și aveți un dialog constant cu instituțiile europene cu atribuții în crearea de politici publice pentru impulsionarea sectorului Cloud. Care sunt noutățile pentru sectorul european de Cloud și la ce ne putem aștepta ?

Practic, 2016 este anul maturizării pentru sectorul european de Cloud. Legislația europeană se aliniază pentru a permite dezvoltarea unei economii digitale de încredere și pentru a permite industrializarea soluțiilor IT pe scară largă.

elena-zvarici-300x200
Elena Zvarici, presedinte EuroCloud Romania, Source: IT Trends

La inceputul acestui an, Comisia Europeana a venit cu propunerea de a plasa Europa în poziția de leader în economia digitală cu comunicarea Inițiativei Europene pentru Cloud.  Inițiativa, care este parte a strategiei europene pentru o piață unică digitală, presupune un total necesar de investiții de 6,7 miliarde de euro, din care 2 miliarde vor fi alocate din programul Horizon 2020 pentru crearea unui model de Cloud pentru sectorul european de știință și cercetare. Inițiativa propune o bază de interoperabilitate pentru date, deschide datele din știință și cercetare în format „open data” și crează infrastructura necesară pentru a folosi și a transmite pe scară largă datele. Comisia se bazează pe un sector european puternic pentru a propune standarde care vor permite crearea de noi modele economice bazate pe analiza de date și folosirea lor de către mediul privat, sectorul public și guverne.

Pe lângă Inițiativa Europeană pentru Cloud, anul acesta a fost aprobat noul Regulament General pentru Protecția Datelor (GDPR, care aduce noi obligații de raportare și transparență pentru procesatorii de date, precum și noi drepturi pentru utilizatori. Legislația, care va intra în vigoare din August 2018, presupune amenzi usturătoare în caz de non respectare a prevederilor. Autoritățile Naționale de Protecție a Datelor  vor avea un rol important în tranziția către noua legislație. Va fi nevoie de campanii de conștientizare, informare și de unelte de raportare a incidentelor, astfel încât să putem pune educația și prevenirea înainte de sancționare.

De asemenea, anul acesta a fost aprobată noua Directivă pentru Securitatea Rețelelor și Informației care are de asemenea un termen de implementare de 2 ani.  Ambele măsuri aduc un set nou de drepturi și obligații pentru furnizorii și consumatorii de soluții IT și implicit Cloud, care merg spre transparență, responsabilitate și impun standarde de calitate ridicate.

Pe plan internațional, de la 1 august a intrat în vigoare noul acord EU-US Privacy Shield care reglementează transferurile de date între Europa și Statele Unite ale Americii și care înlocuiește vechiul acord Safe Harbor, invalidat de Curtea Europeană de Justiție din cauza garanțiilor considerate insuficiente pentru protecția datelor cetățenilor europeni în Statele Unite ale Americii. Noul acord oferă un cadru legislativ clar și pentru prima dată avem o garanție scrisă ca datele cetățenilor europeni vor fi protejate la un nivel similar cu cel european. Acordul presupune crearea unui post de Ombudsman, la care posesorii de date din Europa pot depune sesizări, precum și o revizie anuală a stadiului de implementare a obligațiilor asumate.

La ce ne putem astepta pe plan tehnologic in Cloud?  

Provocările viitorului în Cloud se reduc din ce în ce mai mult la securitate și standardizare, verticale care ar ajuta ca soluțiile digitale să devină din ce în ce mai mult produse pretabile la industrializare. Sectorul IT este unul din puținele sectoare de importanță strategică în economie, care a funcționat până acum ca un permanent șantier în construcție, fără prea multe garanții stricte de calitate, ci cu obligații de mentenanță. Însă în viitor sistemele trebuie să câștige în transparență și să poată da garanții de calitate în timp real, ca sa ne putem aștepta la o adopție generalizată în toate verticalele, inclusiv în infrastructuri critice și în sectoarele reglementate.

Este o certitudine că viitorul IT-ul va fi în Cloud sau în continuarea lui, un viitor model de complete computing. De asemenea ne putem aștepta ca și viitorul lucrurilor care ne înconjoară să fie tot în Cloud, odată cu apariția obiectelor conectate și a sistemelor de pilotare a lor, a orașelor inteligente și în general a sistemelor inteligente bazate pe analiza în timp real a datelor.

Care este locul industriei romanești de IT și Cloud în acest context ?

Furnizorii europeni de Cloud se confruntă cu aceleași provocări pe plan internațional cu care ne confruntăm și noi în România. Nu suntem chiar atât de diferiți și nu suntem chiar atât de ”în spate”, precum ne arată datele statistice. Ce ne trage în spate este gradul de dezvoltare economică cuplat cu o anumită inerție în atitudinea consumatorilor. Însă din punct de vedere al competențelor și a ofertei disponibile pe piață, sectorul românesc de IT este în media europeană și chiar peste. Privind la nivel macroeconomic, Europa este un consumator net de soluții provenite de peste ocean, iar furnizorii nativi au dificultăți în a se dezvolta în interiorul pieței europene din cauza multitudinii de limbi vorbite, sistemelor legislative diferite, sistemelor diferite de TVA, și așa mai departe. Majoritatea furnizorilor europeni sunt restrânși în piețe limitate. Conform unui studiu recent al Comisiei Europene, din cele 25 oferte de Cloud public prezente în Europa, numai 7 furnizori sunt bazați în Europa și dispun de o cotă de piață de numai 14% (Economic impact of Cloud Computing in Europe, 2015,  Deloitte Study for the European Commission, DG CNECT)

Deci, ce șanse are un furnizor român de soluții Cloud să se dezvolte în Olanda și invers? Ce acces la capital are un furnizor român să își dezvolte soluțiile și să le vândă pe plan internațional? IT-iștii români trebuie să îndrăznească să inoveze, să dezvolte soluții Cloud axate pe viitor, pretabile la internaționalizare și să își păstreze proprietatea intelectuală în acest proces. Ar fi logic ca sectorul IT, fiind unul din cele mai productive în economia românească, să fie tratat ca o prioritate pentru guvern din punct de vedere al stimulării adopției, al încurajării serviciilor digitale și al punerii la dispoziție de servicii destinate sectorului public și cetățenilor.

Care sunt următoarele proiecte ale EuroCloud Romania?

LogoEuroCloudRomania3În perioada următoare intenționăm să ne continuăm misiunea de promovare a bunelor practici, a calității și transparenței în Cloud, să creștem comunitatea românească de Cloud și să ajutam la creșterea sectorului românesc de Cloud computing. În perioada 5-6 Octombrie vom găzdui evenimentul anual al rețelei EuroCloud Europa, cu tema ”Piața Unică Digitală – Noi frontiere în Cloudul european” (http://forum.eurocloud.org). Evenimentul are loc la Romexpo București, unde așteptăm peste 800 decidenți Cloud din toată Europa, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai sectorului de știință și cercetare, precum și leaderi ai industriei de Cloud, pentru a discuta ultimele dezvoltări în sectorul european de Cloud computing, pentru a prezenta proiecte și modele de Cloud care funcționează. Sperăm ca evenimentul să deschidă noi perspective pentru piața românească de Cloud și să aducă mai aproape de înțelegerea consumatorilor acest model de computing încă privit cu reticență în unele sectoare.

Ce ne puteți spune despre EuroCloud Europa?

EuroCloud Europe este organizația federatoare pentru peste 20 de asociații europene de Cloud din toată Europa. EuroCloud Europa este o rețea europeană de competențe neutră față de vendori, care reunește peste 800 de furnizori și consumatori de Cloud, startup-uri și centre de cercetare. EuroCloud menține un dialog deschis permanent cu toți partenerii, pentru dezvoltarea unui ecosistem european puternic de Cloud: http://www.eurocloud.org

Articol realizat si publicat in revista IT Trends, August 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.