Acum câteva săptămâni am participat la un webinar organizat de IDC Customer Insights and Analysis Group unde s-a discutat despre evoluția mondială și regională a investițiilor în sisteme IoT. Iată câteva dintre principalele tendințe și estimări legate de evoluția pieței de IoT discutate cu acest prilej.
Ceea ce e impresionant la piața Internet of Thinks în comparație cu alte domenii din IT este extraordinara dinamicitate. Toată lumea vede în IoT un mare potențial bazat pe diversitatea tehnologică și larga aplicabilitate. Practic orice industrie verticală este gata să adopte un larg spectru de tehnologii, de la senzori, metode de comunicare și infrastructura de transport și stocare, până la aplicațiile și instrumentele de analiză și raportare a informaților structurate și nestructurate acumulate în Big Data.
Într-o definiție formulată de IDC, Internet of Things este “o rețea a rețelelor de puncte terminale cu identificare unică (sau lucruri) care comunică fără a avea nevoie de interacțiunea umană folosind conectivitate IP (…) locală sau globală”.
Pornind de la perspectivele dezvoltării pieței, specialiștii IDC încearcă să înțeleagă cât mai bine fenomenul IoT, investind într-o mare diversitate de studii și cercetări la scară globală, regional. Astfel, raportul IDC “Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide” oferă o primă evaluate asupra oportunităților din ecosistemul pieței IoT. Cifrele de piață sunt impresionante, ca orice ține de piața Iot, de altfel…. Conform IDC, până în 2020 piața mondială de soluții Internet of Things va crește la peste 1.300 miliarde de dolari, peste 70% din cheltuieli vor fi asociate unor clienți noi, iar baza instalată de echipamente asociate zonei de consum va depăși numărul cumulat de telefoane inteligente și de tablete.
Concentrându-se pe evoluția pieței europene, studiile IDC relevă o evoluție aproape similară a zonei țărilor dezvoltate și a regiunii centrale și de est: 25% dintre companiile intervievate în ambele regiuni declară că vor adopta sau vor extinde implementările IoT în anul viitor. Surpriza cea mare este că peste 20% dintre organizațiile din Europa de Vest și 15% din Europa Centrală și de Este folosesc deja componente ale sistemelor IoT, dar nu sunt interesate de dezvoltarea acestora în viitor…
Din punct de vedere al evaluării pe verticale, studiile IDC arată că cele mai evoluate sisteme bazate pe IoT sunt mai apropiate de zona de consum individual, mai degrabă decât de zona enterprise. Dar de enterprise se leagă speranțele de evoluție viitoare… Cele mai importante verticale la nivel mondial vor fi: industria producătoare (22% din investițiile IoT în 2020) și transporturile (10%) urmate de un grup de industrii precum vehiculele conectate, clădirile inteligente și aplicațiile de ID care împreună vor cumula cca. 12% din piață.
Revenind la zona noastră, studiile IDC estimează o proiecție de peste 1,4 miliarde de obiecte conectate până în 2020, și o valoare de piață de circa 24 miliarde de dolari. Cele mai importante industrii, unde adopția platformelor IoT se află pe un trend avansat sunt:
- Monitorizarea transporturilor de marfă – există deja o serie de implementări IoT bazate pe sisteme RFID, GPS, GPRS și GIS cu funcții de identificare inteligentă, localizare, urmărirea traseului și comunicare prin rețele wireless, satelit sau alte canale;
- Digitizarea fluxurilor de producție — mapându-se pe inițiativa Industry 4.0 există deja unități de producție ce incorporează tehnologii digitale, bazate pe instrumente inteligente și interconectate (senzori, relee, echipamente video și de recunoaștere, etc) ce modernizează diferite componente ale procesului de fabricare (mașini unelte, utilaje inteligente, roboți, echipamente industrial de proces), ce emit și schimbă informații, luând decizii de acțiune și controlându-se în mod independent.
- Rețele inteligente – există deja companii de utilități care și-au modernizat echipamentele de control și optimizare a resurselor și energiei din teritoriu.
- Clădirile inteligente și Vehiculele conectate – sunt alte zone de investiții importante pentru viitorul apropiat.