CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE GDPR

GDPR Q&A

Iată o pagină online interactivă care se înscrie în inițiativa GDPR Ready! Prin interactivitate înțelegem atât actualizarea periodică a conținutului cu noi întrebări și răspunsuri, cât și posibilitatea de inserare de întrebări și răspunsuri care provin de la terțe părți. Oricare dintre dvs. poate contribui prin recomandări și comentarii la continua actualizare a acestei pagini.

Fiecare răspuns va avea menționată sursa. Acolo unde avem mai multe răspunsuri pertinente la aceeași întrebare, le vom publica pe toate, cu menționarea sursei fiecăruia. Pentru o evidență arbitrară, întrebările și răspunsurile vor fi numerotate descendent, astfel încât întotdeauna informația ”cea mai proaspătă” să se regăsească în partea superioară a paginii GDPR Ready Q&A.

Să începem cu câteva dintre întrebările cele mai simple, postate pe site-urile oficiale, cu trecere treptată spre chestiunile cheie. În timp, întrebările vor deveni tot mai complexe, mai specifice și mai dedicate.

 

Q10: Care sunt penalitățile pentru ne-conformitate?

Organizațiile pot fi penalizate cu până la 4% din veniturile globale anuale sau cu suma de 20 Milioane Euro. Aceasta este amenda maximă care poate fi impusă pentru cele mai grave încălcări, precum de exemplu, lipsa unui consimțământ clar al clientului pentru procesarea datelor sau încălcarea elementelor esențiale ale conceptului Confidențialitate prin design. Există totuși o abordare graduată a amenzilor, de exemplu unei societăți i se poate aplica o amendă de 2% (din venitul global anual – nn) dacă nu are înregistrările în ordine (Articolul 28), dacă nu notifică autoritatea de supraveghere și persoana vizată despre o încălcare sau dacă nu efectuează o evaluare a impactului. Este important să rețineți că aceste reguli se aplică atât controlorilor (operatorilor de date – nn), cât și procesatorilor – adică furnizorii de Cloud nu vor fi scutiți de aplicarea GDPR.

Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

 

Q9: Care este structura GDPR?

Noul Regulament este structurat pe 9 Capitole și 91 de Articole dispuse astfel:

  • Capitolul I Dispoziții generale: Articolele 1-4;
  • Capitolul II Principii: Articolele 5-11;
  • Capitolul III Drepturile subiectului de date: Articolele 12-23;
  • Capitolul IV Controlor și procesor: Articolele 24-43;
  • Capitolul V Transferul datelor cu caracter personal către țări terțe: Articolele 44-50;
  • Capitolul VI Autorități independente de supraveghere: Articolele 51-59;
  • Capitolul VII Cooperarea și coerența: Articolele 60-76;
  • Capitolul VIII Restituiri Obligații și sancțiuni: Articolele 77-84;
  • Capitolul IX Dispoziții referitoare la situațiile specifice de prelucrare: Articolele 85-91.

Sursa: cloudmania*

 

Q8: Sunt operator de date cu caracter personal?

Operatorul de date cu caracter personal este persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat care stabilește scopul şi mijloacele prelucrării. Aceasta înseamnă că operatorul a decis să prelucreze date cu caracter personal prin anumite operaţiuni, efectuate prin mijloace automate, precum şi prin alte mijloace decât cele automate. De asemenea, persoana fizică sau juridică poate fi desemnată ca operator printr-un act normativ sau în baza unui act normativ care determină scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal. Pentru ca o prelucrare să intre sub incidenţa prevederilor Legii nr. 677/2001 este necesar ca ea să se desfăşoare în cadrul unui sistem de evidenţă. Prin sistem de evidenţă se înţelege o bază de date, structurată potrivit unor criterii, criterii pe baza cărora datele pot fi accesate (de exemplu, pe criteriul alfabetic).     

Sursa: Site ANSPDCP http://www.dataprotection.ro/?page=IntrebariFrecvente1

 

Q7: Rolul de Data Protection Officer (DPO) e mai potrivit pentru o persoană tehnică sau una non-tehnică?

Un DPO trebuie să înțeleagă un mare număr de probleme tehnice, dar nu trebuie să fie neapărat o persoană tehnică. Acesta ar trebui să fie de fapt o persoană cu o largă orientare, deoarece trebuie să înțeleagă implicațiile afacerii și cum să vorbească și să comunice cu persoane externe, cum ar fi autoritățile de supraveghere. În organizațiile mai mari, în jurul unui DPO se constituie practic un grup, un număr de persoane pe care poate să-i ajute. Sunt companii care au echipe de 2 sau 3 persoane cu responsabilități asemănătoare DPO și care formează biroul responsabilului cu protecția datelor.

Sursa: cloudmania*

 

Q6: Ce înseamnă ”Pseudonimizarea”?

“Pseudonimizarea” este un termen întâlnit în cadrul conceptului ”Privacy by design” și se referă la prelucrarea datelor cu caracter personal în așa fel încât datele personale nu mai pot fi atribuite unui anumit subiect de date fără utilizarea unor informații suplimentare, cu condiția ca aceste informații suplimentare să fie păstrate separat și să facă obiectul unor măsuri tehnice și măsuri organizatorice pentru a se asigura că datele cu caracter personal nu sunt atribuite unei persoane fizice identificate sau identificabile. Cu alte cuvinte, datele personale utilizate pentru diferite procesări de business nu mai pot fi atribuite unei persoane identificabile, ci au ca echivalent un pseudonim, fie că pentru aceasta se folosesc denumiri, coduri numerice sau altfel de identificatori. Important este ca listele care fac asocierea între peroanele vizate și pseudonimele acestora să fie accesibile unui număr restrâns de persoane din cadrul operatorilor de date și a partenerilor de procesare. Listele de pseudonime trebuie de asemenea să facă obiectul unor măsuri tehnice și măsuri organizatorice speciale, pentru a ne asigura că datele cu caracter personal nu sunt atribuite unei persoane fizice identificate sau identificabile.

Sursa: cloudmania*

 

Q5: Care este diferența dintre un procesator de date și un controlor de date?

Controlorul (operatorul – nn) este o entitate care determină scopurile, condițiile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal, în timp ce procesatorul este o entitate care prelucrează date cu caracter personal în numele controlorului.

Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

 

Q4: Pe cine va afecta GDPR?

A1: GDPR se aplică nu numai organizațiilor cu sediul în statele membre ale Uniunii Europene, ci va fi valabilă și pentru organizațiile din afara UE dacă acestea oferă bunuri sau servicii, sau monitorizează comportamentul unor persoane vizate localizate în UE. Se aplică tuturor companiilor care procesează și stochează datele personale ale subiecților care au locuința de bază în Uniunea Europeană, indiferent de locația companiei
Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

A2: Regulamentul se aplică controlorilor (operatorilor) și procesatorilor din UE, indiferent de locul în care au loc prelucrările de date.

Regulamentul se aplică în cazul activităților de prelucrare care au legătură cu:

  • Oferirea de bunuri sau servicii, indiferent dacă se solicită o plată a acestor oferte;
  • Monitorizarea comportamentului persoanelor vizate în cadrul UE, atâta vreme cât elementele comportamentului se referă la activitățile derulate de subiecți pe teritoriul Uniunii Europene.

Se aplică operatorilor care nu se află în UE, dar într-un teritoriu în care se aplică legislația statelor membre, în virtutea dreptului public internațional.

Sursa: GDPR, Article 3: Territorial scope

 

Q3: Ce reprezintă date personale?

A1: Orice informație referitoare la o persoană fizică sau la o “persoană vizată”, care poate fi utilizată pentru identificarea directă sau indirectă a persoanei (…constituie date personale –nn). Poate fi orice, de la un nume, o fotografie, o adresă de e-mail, detalii bancare, postări pe site-uri de socializare, informații medicale sau o adresă IP a computerului.

Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

A2: “date cu caracter personal”- înseamnă orice informaţii privind o persoană fizică identificată sau identificabilă (“persoana vizată”); o persoană fizică identificabilă este o persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare, cum ar fi un nume, un număr de identificare, date de localizare, un identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identităţii sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale;

Sursa: GDPR, Article 4: Definitions

Q2: Care este diferența dintre un regulament și o directivă?

A1: Un regulament este un act legislativ obligatoriu. Acesta trebuie aplicat în întregime în întreaga UE, în timp ce o directivă este un act legislativ care stabilește un obiectiv pe care toate țările UE trebuie să-l atingă. Cu toate acestea, depinde de fiecare țară să decidă cum. Este important de menționat că GDPR este un regulament, spre deosebire de legislația anterioară, care este o directivă.

Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

A2: În dreptul european există două tipuri principale de legislație:

Directive:

  • Implementarea individuală în fiecare stat membru;
  • Implementat prin crearea de legi naționale aprobate de parlamentele fiecărui stat membru;
  • Directiva europeană 95/46 / CE este o directivă;
  • Legea 677 din 2001 este echivalentul Directivei 95/46 cu aplicabilitate pe teritoriul României.

 Regulamente:

  • Cu aplicabilitate imediată în fiecare stat membru
  • Nu impune nicio legislație locală de punere în aplicare
  • UE 2016-679 este un Regulament care va intra în vigoare în data de 25 Mai 2018.

Sursa: cloudmania*

Q1: Când va intra în vigoare GDPR?

Noul Regulament european privitor la protecția datelor personale și la libera circulație a acestora este discutat de noi sub denumirea generică internatională de GDPR (General Data Protection Regulation). GDPR a fost aprobat de Parlamentul European în aprilie 2016 și va intra în vigoare după doi ani de tranziție de la publicarea oficială, începând cu data de 25 mai 2018.

Sursa: Site-ul oficial GDPR http://www.eugdpr.org/gdpr-faqs.html

Notă: Răspunsurile care au menționată ca sursă CloudMania* reprezintă fie propriile nostre răspunsuri, fie conținut preluat de pe site-uri publice neutre sau de la parteneri care prin acordurile de confidențialitate nu pot fi menționați în aceste condiții. Vom încerca să păstrăm aceste infomații cât mai exacte, prin respectarea sursei de  informare.

 

Advertisements

About Radu Crahmaliuc
Independent IT&C analyst, GDPR advisor, digital transformation & Cloud computing evangelist, start-ups developer, freelancer, storyteller, events moderator & keynote speaker

One Response to CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE GDPR

  1. Pingback: GDPR explicitat (10): Importanța evaluărilor de impact (DPIA) | cloud☁mania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: