În ciuda unei efervescenţe crescute în adoptarea soluţiilor şi infrastructurilor bazate pe cloud, directorii informatici din companiile mici şi medii continua să privească cu reticenţă “nori de furtună “ de la orizont, orbitând în jurul unor întrebări existenţiale de tipul:
- ce aplicaţii trebuie să migrăm pe cloud?
- cât de sigură e o infrastructură cloud?
- vor putea membrii echipei mele să asigure migrarea?
- ce vom face dacă ceva nu merge cum trebuie?
- cine ne asigură că nu vom depăşi bugetul?
- cu ce trebuie să începem?
Studiul întreprins de Armada Group pe un eşantion de 200 de CIO ai unor organizaţii de mărime medie relevă că deşi 92% dintre cei intervievaţi înţeleg valoarea de business a infrastructurii cloud, doar 20% au şi un plan concret de migrare.
Hosting a identificat cele 7 provocări majore pe care le are de înfruntat un director informatic atunci când se ia o decizie legată de migrarea pe cloud:
1 Strategia – după ani de zile petrecuţi pentru a pune la punct o infrastructură datacenter şi paleta de aplicaţii, migrarea către o altă platformă de calcul împlică în primul rând elaborarea unui proiect foarte riguros, în care un manual cu elementarele întrebări “cum să…” ajută negrşit la punerea în practică a unei bune strategii.
2 Oamenii – echipa IT a cunoscut şi ea o serie de transformări pentru a acoperi cât mai bine toate rolurile pentru infrastructura existentă, dar poate că nu e pregătită şi pentru marea integrare în cloud. Care vor fi atribuţiile individuale în procesul de migrare şi ce va face fiecare după? Va fi nevoie de personal adiţional? Înainte, în timpul sau după migrare?
3 Bugetul – cu un buget mult afectat de operaţiunile existente, ce cheltuieli vor fi necesare pentru trecerea la cloud? Va fi un buget realist?
4 Securitatea – nici-un CIO nu doreşte să-şi expună compania, partenerii şi clienţii la riscuri sau să inducă vulnerabilităţi adiţionale… Compatibilitatea cu standardele de confidenţialitate şi securitate rămâne unul dintre cele mai critice aspecte în procesul de migrare la platformele cloud.
5 Sistemele moştenite – multe dintre serviciile cloud computing nu suportă aşa-zisele “legacy systems”. Dacă majoritatea aplicaţiilor unei companii ţin de această categorie, cât de oportună mai rămâne migrarea la cloud? Oare toate apicaţiile client- server migrate pe platfome cloud vor continua să interopereze?
6 Managementul furnizorilor – alegerea celui mai portrivit furnizor dădea deja mari bătăi de cap şefilor de departamente IT. Care dintre furnizorii de servicii cloud este cel mai indicat, fără să afectăm în mod dramatic relaţiile cu partenerii clasici?
7 Rezultatele vorbesc – orice CIO este apreciat prin impactul personal şi managerial în rezultatele de business şi nu neapărat pentru abilitatea de a se adapta noilor tehnologii. Va fi noua arhitectură cloud capabilă să răspundă tuturor cerinţelor de creştere a veniturilor, reducere a costurilor, accelerarea lansării de produse pe piaţă, şi nu în ultimul rând îmbunătăţirea ratei de satisfacţie a clienţilor?
Sursa: Computerworld Applications Alert, Martie 2013, White Paper Hosting.com – “The Cloud Threat –
Why Cloud Computing Threatens Midsized Enterprises … and What To Do About It”
Eu sunt mai “procesoman” din fire. Studiul a omis, din punctul medu de vedere, un lucru de bază: procesul economic. Nu mă duc “cu capul în nori” pentru că aşa vrea CIO ci pentru că eu, cel din “business” am nişte obiective-rezultate de atins. Pentru că beneficiarii afacerii mele au nişte interese ce trebuie satisfăcute.
Ia că să văd cum “prestează” procesul”, mă folosesc de indicatori.