Excelent articolul-manifest “Cloud haters: You too will be assimilated” postat de Jason Perlow pe un blog ZDNet, un adevărat gladiator în arena promovării noilor tehnologii, actualmente Technology Solution Professional la Microsoft. Trecând peste tonul imperativ, autorul îşi afirmă totuşi deplina compasiune pentru cei care nu pot să înţeleagă că în curând totul va fi în cloud.
Exerciţiul argumentelor îmi aduce aminte de unul din speech-urile memorabile ale lui Larry Ellison la începutul anilor 2000(dar care speech nu e memorabil…), în care “oracolul” din Redwood Shores prezicea moartea conceptului de PC care trebuia să fie înlocuit cu cel de NC (Network Computing). NC-ul (primul prototip de NC a fost prezentat în Japonia în 1996…) nu a produs mutaţile aşteptate, dar a fost bulgărele care a declanşat avalanşa conceptelor ulterioare de mobile network computing, outsourcing, grid computing şi cloud computing.
În fine, care este portretul robot al unui duşman al cloudului în viziunea lui Jason Perlow? În primul rând, orice individ care nu se împacă cu renunţarea la comodităţile asigurate de modul de lucru “ individual computing”. Un astfel de individ e firesc să urască orice e oferit pe bază de subscripţie, va fi veşnic un cârtitor în privinţa conectivitaţii asigutate de comunicarea în cloud, dar mai ales nu crede în gatanţiile de securitate oferite de platformele cloud. Morala? Oricine se opune, oricine e reticent, oricine denigrează astăzi cloudul, nu are decât un viitor…Va fi asimilat de cloud…
Dacă nu sunteţi un duşman al cloud-ului sau dacă aveţi încă reticenţe, cu atât mai bine, MERITĂ SA VA FACEŢI 10 MINUTE TIMP şi să citiţi acest articol plin de savoare în original: “Cloud haters: You too will be assimilated” , ZDNet Blog Tech Broiler, 8 Martie 2013.
E corect ce zici, dar nimeni nu se gandeste la absolutizare. Asa cum spuneam si in comentariul meu de pe blog, mi-a placut articolul ca lexic al argumentatiei, si nu neaparat pentru ideile pe care le propaga. In al doilea rand, prefer sa raman in sfera conceptuala a cloudului si de aceea am facut comparatia cu teoria NC-ului, care nu a avut succes la acea data ci s/a manifestat prin evolutiile tehnologice ulterioare. Daca Larry prevestea moartea PC-ului in 1999, nu se referea dor la echipamentele in sine, ci si la discrepanta unui mod de lucru individual, neconectat. Asa si acum cu cloud-ul. Inevitabil aproape tot ce tine de sistemele informatice actuale, se va transforma in la un moment dat in servicii. In fond viata in sine e o insiruire de servicii… 🙂
Faza cu Microsoft nu o cred, mai ales ca ei au ajuns destul de tarziu pe barca asta….