10 INDUSTRII CARE CÂŞTIGĂ PRIN ADOPTAREA CLOUDULUI

CloudTweaks.com a trecut în revistă câteva industrii care au şanse mari de dezvoltare printr-o adoptare rapidă a tehnologiilor cloud. Hai să vedem aprecierile lor şi să vedem dacă aceleaşi şanse există şi pentru industriile şi organizaţiile din România

1.Educaţia: deşi nu e propriu-zis o industrie, este un domeniu cu o dinamică deosebit de activă, deschis la inovaţiile tehnologice care în mare parte provin chiar din mediile universitare. Cererea pentru educaţie nu a scăzut niciodată. Prin posibilităţile extraordinare de informare şi colaborare, cloudul oferă sistemelor educaţionale o modalitate mai bună de instruire, colaborare şi cercetare, pentru care dispozitivele hardware de accesare nu mai au importanţă, atâta vreme cât dispun de un browser Web. Educaţia se mişcă la noi cu cele 3 viteze moldoveneşti: înşet, înşetişor şi pi loc… Cu toate acestea cloud☁mania a prezentat déjà un prim exemplu de proiect din zona de Educaţie care a fost migrat pe cloud: vezi ☁Made-in-Romania.

2.Agenţiile de marketing: Întreaga lume de business de astăzi îşi trage seva din serviciile de marketing, iar tehnologiile cloud oferă marketingului o extraordinară industries in cloudtrambulină de diversificare şi evoluare.  Cei care vând servicii de marketing au acces la o piaţă de desfacere practic nelimitată, iar clienţii au de unde alege… Cine s-a mişcat repede la noi pe piaţa de marketing media şi publicitate online a cîştigat rapid. Serviciile s-au diversificat pe baza celor mai noi tehnologi SEA şi Google Ads, ceea ce a generat şi numeroase noi specializări, precum social media marketing, media guru, search private investigator, marketing mash-up specialist, etc…

3.Entertainment online: după ce stau 8-9 ore cu ochii în computere şi mărşăluiesc pe Internet, oamenii moderni se duc şi la distracţie tot pe Web… Pentru industria de entertainement online, cloudul asigură nebănuite resurse de satisfacere a celor mai variate şi mai bizare preferinţe ale consumatorilor pentru distracţie multimedia. Războiul televiziunilor online a adus şi la noi pe tapet problema drepturilor de difuzare, dar şi probleme tehnice legate de lăţimea de bandă şi capacitatea de procesare a serverelor, iar providerii de servicii pe cablu au încercat zadarnic să boicoteze serverele canalelor de filme şi seriale online. Asta nu i-a împiedicat pe furnizorii de bannere Web agasante să folosească această formidabilă sursă de publicitate online.

4.Sănătatea: funcţionalităţile îmbunătăţite de data management fac din zona de sănătate un candidat ideal pentru serviciile de cloud. Programări la distanţă, accesarea rezultatelor la analize, imagini medicale, procurarea reţetelor, colaborarea între echipele de medici şi furnizorii de materiale medicale, precum şi întreaga gamă de servicii CRM în relaţia medici – furnizori – pacienţi, monitorizarea ambulatorie a pacienţilor, toate acestea se pot întâmpla în cloud. Şi la noi, ca peste tot, furnizorii de echipamente de comunicare online şi cei de servicii de stocare în cloud şi-au adaptat cei dintâi oferta către verticala legată de serviciile de sănătate, unde clinicile şi policlinice private sunt clienţi din categoria major account… în timp ce spitalele şi policlinicile de stat dispar în cloudul generat de condiţiile de igienă precare, falimentul standardelor elementare de calitate şi totalul dezinteres al medicilor şi tehnicienilor.

5. Tehnologia informaţiei : E inutil să dezvoltăm mai mult faptul că zona de IT se află printre industriile cu rol strategic, care au de cîştigat enorm din cloud. În România cel mai rapid s-au mişcat furnizorii de aplicaţii care au început să îşi promoveze soluţiile SaaS, după care furnizorii de infrastructură – storage şi datacentre, şi mai nou cei din comunicaţii. Mergând pe stradă te loveşti, vrei-nu-vrei, ba de pupăcioşii de la Red, ba de norişorii portocalii…

6.Sectorul financiar-bancar: diversificarea tuturor categoriilor de servicii nu le-ar putea ocoli şi pe cele financiare. Pentru bănci şi firmele de asigurări platforma cloud elimină necesitatea de a avea un portal de banking sau servicii financiare şi o bază de date pentru clienţii din fiecare locaţie. Şi la noi băncile au fost printre primele care au încercat să valorifice avantajele oferite de serviciile în cloud, ceea ce le permite să se mişte foarte rapid şi să vină cu noi servicii tot mai personalizate şi mai adaptate la experienţa de utilizator a fiecarui client.

7.Telecomunicaţiile – iată încă un domeniu, după IT, despre care bunul simţ ne recomandă să nu insistăm prea mult în demonstrarea utilităţii cloudului. Reţelele publice şi private le oferă operatorilor telco privilegiul de a folosi tehnologiile de cloud şi virtualizare în scopuri domestice sau comerciale.

8.Turismul:  serviciile de ticketing din portalurile de turism au fost primele care au fost migrate în cloud. Majoritatea hotelurilor folosesc serviciile online pentru promovare şi rezervare. Nu eşti pe Booking.com sau pe TripAdviser, nu ai nicio şansă în faţa concurenţei. La noi au fost intreprinzători care au valorificat rapid şansa diversităţii serviciilor din turism oferind alternative tehnice sau comerciale la serviciile existente. În timp ce videocamerele permit efectuarea de tururi virtuale, hărţile Google street îţi arată împrejurimile hotelului sau a pensiunii. La noi se poate progresa rapid în acest domeniu cu un maxim de permisivitate pentru inovaţii şi un minim de bun simţ pentru evaluarea reală a serviciilor oferite, adică să nu pui la recepţia hotelului un preţ mai mic decât cel de pe rezervările online, aşa cum mi s-a întâmplat într-o frumoasă casă rustică, dintr-o minunată citadelă medievală.

9.Start-upurile: Cloudul a oferit ocazia unică de lansare pentru o mulţime de start-upuri, prin necesarul minim de investiţii într-o infrastructură care nu se amortizează după prima zi de funcţionare. Companiile mici şi microîntreprinderile din România mai au multe de învăţat de la intreprinzătorii din alte ţări. Furnizorii de platforme şi servicii cloud vor avea mult de câştigat dacă vor putea să îşi adapteze oferta la cerinţele minime ale unei organizaţii aflate la început de drum. Pe de altă parte accesarea aplicaţiilor de business şi a serviciilor de comunicare şi colaborare pe bază de abonament, permite micilor companii să îşi folosească puţinul capital existent pentru dezvoltarea directă a afacerilor.

10. Securitatea: Poate părea un paradox, atâta vreme cât securitatea cloudului este cel mai controversat subiect, dar cine are nevoie de un lacăt adevărat trebuie să priceapă că nu va avea niciodată resurse să implementeze un sistem de securitate care să corespundă standardelor profesionale şi normelor minime de protecţie a datelor cu caracter personal.  Securitatea în cloud reduce spectaculos costurile de investiţii în programe de protecţie, back-up şi recuperare a datelor.În România furnizorii de programe antivirus au fost primii care şi-au adaptat oferta la aplicaţii oferite ca servicii, după care vendorii de echipamente de reţea şi soluţii hardware pentru datacentere au marşat pe soluţii de impenetrare a sistemelor private de cloud.

Source: CloudTweaks

 

Image Source: Onthenetoffice.com

One thought on “10 INDUSTRII CARE CÂŞTIGĂ PRIN ADOPTAREA CLOUDULUI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.