Deşi este un concept aflat încă în faşă, iar implementările de-abia dacă au ajuns la faza de grădiniţă, iată că au început să apară şi primele evaluări concrete legate de eficienţa adoptării cloud-ului. Şi asta într-o zonă deosebit de aplicativă, precum cea a industriilor producătoare.
Vorbind de zona de manufacturing, perioada de afirmare a serviciilor cloud s-a suprapus cu consolidarea adoptării aplicaţiilor de tip ERP şi MFG. Având o experienţă enterprise, de aici până la adoptarea acestor soluţii prin oferirea ca servicii, nu a fost decât un pas. Studiile de piaţă apreciază că peste 22% dintre companiile producătoare care folosesc astăzi aplicaţii enterprise şi soluţii software specifice pentru manufacturing, folosesc aplicaţiile de bază ca servicii. Conform firmei de cercetare MintJutras, în următorii 10 ani, peste 45% dintre companiile producătoare şi de distribuţie vor apela la serviciile SaaS.
De ce e atât de important cloudul pentru producători? Pe lângă faptul că manufacturing-ul este unul dintre domeniile cu cea mai mare putere de expansiune, producătorii se află mai întotdeauna la limita critică a eficienţei, iar pentru ciclul de viaţă al unui produs este esential ca fluxurile de lucru să meargă şnur, iar toate procesele de fabricaţie, de la idee, concept, proiectare, engineering, simulare, documentare şi vizualizare înainte de lansarea în producţie. Toate aceste faze trebuie să se înscrie într-un flux cursiv. Punând modelul digital al unui produs în miezul a tot ceea ce ţine de proiectarea CAD în manufactuing, Autodesk a dezvoltat conceptual de Digital Prototyping, care stă la baza apariţiei suitelor de aplicaţii de proiectare, modelare şi simulare. Iar simularea, un proces extra costisitor în sine, a fost mutată în totalitate în cloud odată cu Autodesk SIM 360 – a se vedea şi postările de la categoria ☁ CAD .
Un articol publicat de Cloud Tech încearcă să analizeze care sunt cele mai importante 10 avantaje pe care tehnologiile cloud le pot oferi firmelor din zona de manufacturing :
1.Data analytics şi business intelligence – toţi producătorii care au un model de business bazat pe strategii build-to-order, configure-to-order sau engineer-to-order pot folosi avantajele oferite de platformele cloud pentru acumularea de knowledge şi folosirea instrumentelor de suport decizional de ultimă generaţie.
2. Portaluri pentru furnizori şi platforme de colaborare bazate pe workflow-uri şi dashboard-uri – permit analiza rapidă a informaţiei pe baza unor toolsuri de calitate şi adoptarea celor mai pertinente decizii.
3. Proiectarea ca serviciu – se va dovedi foarte curând un nou standard de calitate în ciclul de viaţă al oricărui produs şi a componentelor subincluse. De la simpla integrare de servicii pe orice iPhone, la implementarea deplină a controlului prin voce în maşinile de lux, proiectele capătă în cloud valenţe de poveşti de success, încă înainte de lansare.
4. Accelerarea etapelor de dezvoltare a unor produse noi – prin folosirea platformelor cloud în proictarea automatizată se valorifică potenţialul de buna colaborare şi comunicare în timp real, pe toată durata unui proiect.
5. Administrarea canalelor de vânzări – de pe o platformă cloud, permite comunicarea şi analiza eficientă a datelor de vânzări la nivel individual, de grup sau divizional, ceea ce asigură analize rapide de profitabilitate şi adoptarea din mers a soluţiilor viabile.
6. Marketingul în cloud – a fost unul dintre primele domenii care a speculat larga accesibilitate a reţelelor sociale, dar şi tehnologiile analitice, motoarele de căutare sau soluţiile de promovare online. Un domeniu de producţie fără un marketing adaptat la specificităţile cloudului, ar fi ca şi cum ai construi frigidere pentru eschimoşi…
7. Automatizarea serviciilor CRM – nu degeaba aplicaţiile de customer relationship management au fost primele care au fost migrte în cloud. Industriile producătoare au nevoie de deplina integrare între serviciile pentru clienţi, sistemele de comenzi şi de livrare online şi centrele de servicii suport pentru fiecare produs.
8. ERP ca servicii – asigură necesarul de eficienţă în planificare, de la alegerea materialelor şi gestionarea relaţiilor cu furnizorii, la reducerea costurilor logistice şi de producţie.
9. Administrarea resurselor umane – este un alt domeniu în care soluţiile cloud oferă formidabile pârghii de selecţie şi eficienţă. Clasicele CV-uri sunt înlocuite de profilele şi de istoricul activităţilor în reţelele sociale. Un producător multinaţional poate folosi aplicaţiile dezvoltate sau mutate în cloud pentru gestionarea şi optimizarea forţei de lucru în fiecare centru de producţie, vânzare sau service.
10. Reinvestirea profitului din cloud – Economiile de resurse materiale, de timp şi umane obţinute prin automatizarea fluxului de lucru în cloud, folosirea instrumentelor cloud, pot fi folosite mai eficient la proiectrea şi lansarea de noi produse sau la întărirea forţei de vânzări.
Source: Cloud Tech, “10 ways cloud computing is revolutionising manufacturing”, Louis Columbus
Photo Source: Autodesk SIM360
One thought on “DE 10 ORI DA! PENTRU CLOUD ÎN MANUFACTURING”