SFATURI PENTRU ALEGEREA CELUI MAI POTRIVIT FURNIZOR DE CLOUD

logo_it_trends

Iata un articol din seria de informatii practice pe care sper ca vom putea sa o continuam, atat prin postari si analize publicate in revistele de specialitate, cat si prin viitoarele editii ale Catalogului Cloud Computing Romania care vor aborda subiecte din ce in ce mai pragmatice. Pana atunci, puteti gasi in articolul “Când, cine, cum și pe ce criterii alegem un furnizor de servicii cloud?“ cateva idei despre o etapa extrem de dificila din procesul de migrare la modelul cloud computing.   

cloud criteriaAlegerea celui mai potrivit furnizor de servicii cloud nu este ușoară, mai ales cand suntem la inceput. Vorbind în special despre serviciile de infrastructură, e clar că deciziile de alegere a furnizorilor trebuie să fie rezultatul unui lung și complex proces de analiză. În primul rând decizia de migrare parțială sau totală a infrastructurii în cloud este legată de o anumită stare de fapt la care s-a ajuns. Aceasta e generată de starea de ”sănătate ” a sistemului informatic, care implică luarea unor măsuri. Fie mașinile hardware din dotare trebuie upgrdate sau înlocuite, fie serverele nu mai fac față volumelor tot mai mari de date, fie noile aplicații de business necesită mai mult spațiu de stocare, o procesare mai rapidă sau condiții îmbunătățite de siguranță. Și enumerarea poate continua… Cauze sunt multe.

Esențială este decizia. Ceva trebuie schimbat. Avem bani pentru asta sau nu avem. Trebuie să ne adaptăm din mers, iar procesul de transformare e îndelungat. Nu avem bani, ne trebuie o soluție deșteaptă sau ne gândim la un compromis. Cine decide ce este mai bun pentru noi? Toate acestea sunt adevăruri desprinse dintr-o multitudine de situații reale, la care inevitabil se ajunge pe parcursul ciclului de viață al unei sistem informatic.

Cloudul și-a dovedit viabilitatea. Cloudul ajută companiile să economisească, oferindu-le soluții mai performante, mai ușor de administrat și nu în ultimul rând mai accesibile. În momentul în care s-a luat decizia adoptării unor soluții de infrastructură cloud trebuie stabilită o echipă care să coordoneze achiziția și implementarea. Structura minimală a echipei trebuie să includă directorul IT – pentru evaluarea ofertelor tehnice și cel puțin un reprezentant al executivului – pentru analiza managerială și financiară. Mai departe procesul nu este de loc simplu, căci nu este suficient să studiezi ofertele de servicii de pe Internet.

Oferta de servicii IaaS este destul de bogată, dar descrierile de servicii nu sunt întotdeauna complete. Cum putem știi dacă o ofertă sau alta este mai bună pentru cerințele specifice organizației noastre?

Daca va intereseaza cam care ar fi criteriile apicabile la alegerea unor servicii IaaS, va recomand sa cititi in intregime articolul “Când, cine, cum și pe ce criterii alegem un furnizor de servicii cloud?“ publicat in numarul de Aprilie al revistei IT Trends.

 

Sursa: IT Trends, Aprilie, 2014

 

Photo source: robtaylor.ws

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.