An de an cu ocazia Symposium/ IT Expo, analiștii Gartner fac publice predicțiile tehnologice ce vor marca evoluția industriei, și implicit a pieței IT, în următorul an. A devenit o tradiție, pe care toată comunitatea o așteaptă, o urmarește și o analizează. Și cum de câțiva ani buni scriu și eu despre asta, a devenit și pentru mine o tradiție să parcurg și să analizez aceste tendințe, punând accentul în special pe ceea ce e nou, tehnologii, concepte, definiții.
Ca o primă constatare, revelația acestui an constă în faptul că tehnologiile viitorului ne sunt deja familiare, nu mai par capitole dintr-un roman SF…Și asta e normal gândindu-ne că pe măsura evoluției digitale, parcurgem în mare cam aceleași etape, există o ciclicitate. În plus, în viziunea Gartner, o tendință tehnologică poate fi considerată ca strategică în momentul în care analiștii consideră că aceasta va avea un impact asupra organizațiilor în următorii trei ani.
Senzația de ”deja vu” e întărită și de faptul că la o simplă parcurgere a topului celor 10 tendințe majore agregate de Gartner anul acesta, 5 definiții se regăsesc și pe lista de anul trecut cu aceeași denumire, în timp ce celelalte sunt tendințe deja discutate, dar analizate dintr-o altă perspectivă:
Internet of Things (IoT) – începând cu tendințele care se regăsesc în topul pentru acest an, fenomenul IoT își va continua expansiunea propulsat de ubicuitatea echipamentelor interconectate focalizate pe client. Gartner prevede că fenomenul se va resimți atât în context industrial, cât și la nivel operațional, prin evoluția produselor, dar și a proceselor implicate în business-ul digital, descris ca o simbioză a tehnologiilor incorporate în tot și oriunde poate fi deservit utilizatorul individual.
3D Printing – nu mai e o noutate pentru nimeni ca tehnologie, dar ceea ce va evolua va fi reducerea simțitoare a costurilor, guvernată de creșterea și diversificarea pieței de echipamente și de materii prime pentru reproducerea la scară industrială a celor mai diverse obiecte sau componente. Aplicațiile industriale, biomedicale și piața consumer sunt segmentele în care Gartner crede că imprimarea 3D va avea o dezvoltare mai accelerată, printr-o capacitate mai mare de asimilare a modelelor de proiectare 3D și de eficientizare a prototipurilor în cicluri mai rapide de fabricație.
Smart Machines – analiticele combinate cu recunoașterea contextului au nevoie de mașini din ce în ce mai inteligente pe care să ruleze algoritmi procesați de sisteme care învață de la toate entitățile cu care intra în contact, dar în primul rând învață din propria experiență. Asta duce la dezvoltarea de noi inteligențe și noi generații de roboți, mașini care se conduc singure, asistenți virtuali personali. Și aici se intră pe un teren care naște multe contradicții, ca reacție în fața direcțiilor impredictibile de dezvoltare a acestor roboți, care pot evolua de la jucării, la experimentare, integrare industrială și aplicații agresiv-destructive.
Cloud/Client Architecture – o altă tendință care vine deja cu o bogată zestre, generată de convergența dintre mobile computing și cloud computing, unde funcții majore precum scalabilitatea elastică și self-service computing au menirea de a asigura aplicații ce folosesc resurse interne sau externe. Noi categorii de aplicații se vor baza pe inteligența și puterea de stocare a echipamentelor client, care vor beneficia de costurile reduse de interconectare, coordonare și administrare facilitate de cloud, dar mai ales de posibilitatea de utilizare simultană de pe multiple tipuri de terminale.
Web-Scale IT – un alt concept preluat din topul anterior, ca o continuare a evoluției tehnologiilor Web către platforme comerciale ce integrează rețele hardware capabile să preia noile modele și soluții software optimizate prin cloud. Un prim pas către evoluția acestui fenomen poate fi considerat conceptul DevOps, definit de Gartner ca un mariaj între procesele de development și cele operaționale, într-o manieră coordonată ce permite dezvoltarea rapidă, continuă și incrementală de aplicații și servicii, prin scalabilitatea oferită de Internet.
Acestea au fost tendințele care se manifestă ca o continuitate a ceea ce Gartner a anunțat anul trecut. Pentru a vedea care sunt celelalte 5 tendințe majore noi sau reformulate, vă invit sa cititi articolul original publicat in IT Trends din Octombrie 2014.
Sursa: ”De la Big Questions la Big Answers, în ritm de Glossă, o senzaţie Embedded de deja-vu”, Radu Crahmaliuc, IT Trends, 22 Octombrie 2014.
Image Source: cloud☁mania
One thought on “DESPRE TOPUL TEHNOLOGIILOR STRATEGICE DE LA GARTNER IN RITM DE GLOSSA…”