EU VIRTUALIZEZ, TU VIRTUALIZEZI, EL VIRTUALIZEAZA?

De peste 10-15 ani conjugăm acest verb, dar astăzi mai mult ca oricând încercam sa il şi punem la treabă. Tehnologiile sunt coapte, iar clienţii sunt gata să le adopte. In ciuda unei prelungiri neasteptate a perioadei de tatonare, estimările arată un potenţial de creştere real al pieţei de virtualizare ce de peste 290 de miliarde  de dolari în 4-5 ani. La fel de reale sunt şi economiile de TCO de 25%-35%. 

Computer NetworkNu e de mirare că lumea e interesată de virtualizare. În continuare costurile de dezvoltare a infrastructurii şi de mentenanţă ne dor cel mai rău. După aceea, vin alte “mofturi” legate de eficientizare, consolidare, centralizare sau securitate… Fie că vorbim de comunicaţii unificate, servicii cloud, virtualizare sau mobilitate, toate tendinţele tehnologice actuale sunt rezultatul unei aprige bătălii cu costurile… Situaţiile de criză l-au făcut întotdeauna pe om mai inventiv. Cele câteva valuri de revoluţii tehnologice ce au marcat scurta dar densa istorie a evoluţiei informatice au venit ca şi revoluţiile din istoria umanităţii: pe fondul unor irezolvabile situaţii de criză. După goana pentru miniaturizare şi creşterea puterii de procesare sau de stocare pe o particular de siliciu, vizionarii IT au împins limitele frontierelor  tehnologice dincolo de Matrix. Aşa s-a trecut din spaţiul real, în cel virtual…  Dar dincolo de caracterul SF al primelor revelaţii iscate de realitatea virtuală şi de Second Life, virtualizarea a devenit un atu concret, palpabil al unor  platforme mult mai pragmatice formate din serverele, reţele, terminale, aplicaţiile, medii de stocare, reguli de securitate.

Care sunt asemanarile intre cloud si virtualizare?

Între cloud-computing şi virtualizare există mai multe puncte de convergenţă, dar şi spaţii de diferenţiere totală. Conceptul de virtualizare a început sa se afirme cu putere cam acum 10 ani. E drept, că de virtualizare s-a vorbit mai puţin în spaţiile publice, pentru că era încă vremea când toţi vendorii doreau să îşi promoveze mai întâi soluţiile clasice, bazate pe cât mai multe servere, cât mai multe PC-uri, medii cât mai extinse şi mai eterogene. Era perioada de El Dorado în IT când toată lumea se întrecea în cucerirea de teritorii virgine şi nimeni nu îşi punea probleme de heterogenitate, consolidare şi centralizare.
Odată cu primii germeni ai crizei din perioada dot.com, virtualizarea a apărut din nevoia tot mai stringentă a companiilor de a reduce costurile de infrastructură, în paralel cu cerinţele organice de dezvoltare în teritoriu. Oamenii de IT au realizat că îşi pot clona serverele, rulând pe aceeaşi maşină mai multe partiţii reale şi virtuale, cu aplicaţii şi sisteme de operare diferite. Treptat, virtualizarea s-a extins la nivel de aplicaţii, din nevoia de asigurare la aplicaţiile esenţiale de business pentru orice utilizator. Epoca mobilităţii a generat necesitatea accesului de la distanţă, iar dezvoltarea teritorială cerinţa deschiderii de noi sucursale.

Cloud-ul şi virtualizarea sunt tehnologii care au fost dezvoltate pentru a maximiza utilizarea resurselor de calcul, în acelaşi timp ce reducerea costurilor pentru aceste resurse. Ambele concepte sunt menţionate frecvent atunci când se discută despre cerinţe critice de disponibilitate şi redundanţă. Deşi între cele două domenii există multe asemănări, soluţionarea problemelor comune este realizată în mod diferit.

Care e diferenta?

Virtualizarea a apărut din nevoia de a dezvolta mai multe resurse de calcul care rulează pe aceeeşi maşină fizică, eliminând folosirea inconsistentă şi costisitoare a unor ferme de servere dedicate aceloraşi operaţiuni. Serverul fizic poate fi gazda mai multor servere virtuale, absolut transparente, care nu cer costuri suplimentare şi pot fi administrate extrem de uşor. Serverele virtuale mai au avantajul că pot fi mutate cu uşurinţă de pe o maşină gazdă pe alta, astel încât procesul de calcul destinat unor misiuni critice să devină non-stop, prin funcţii de load-balancing ce asigură continuitatea proceselor de calcul.  În timp ce virtualizarea poate fi folosită ca fundament pentru o infrastructură cloud, acesta are ca rol principal furnizarea de servicii, în timp ce virtualizarea râmâne o componentă a infrastructurii fizice. Cloud computing a derivat din nevoia de folosire a resurselor de calcul prin adaptarea unui modelul utilitar de bază, precum distribuţia energiei electrice.  

Cu alte cuvinte, Virtualizare fara Cloud se poate, in timp ce Cloud fara Virtualizare nu prea…

Adica la Ploiesti poti sa te Pitesti, dar la Pitesti nu poti sa te Ploiesti…

Continut bazat pe un articol scris in 2011 de acelasi autor… 

Photo Source: virtualizationperformance.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.