În funcţie de arhitectura sistemului IT, de natura activităţii sau de bugetele disponibile, virtualizarea software oferă o serie de avantaje majore :
- Consolidarea serverelor – implementarea de servere virtuale pe maşinile deja existente măreşte scalabilitatea şi reduce investiţiile în noi resurse hardware.
- Reducerea timpului de backup – operaţiunile curente de backup sau restore sunt mult mai facile pe maşinile virtuale, asigurând economii de timp considerabile.
- Conservarea energiei – facturile la energie pot fi reduse considerabil prin folosirea aceloraşi nivele de consum, cu implicaţii majore la scăderea costurilor de administrare.
- Testarea configuraţiei software – o sarcină destul de dificilă în condiţiile unor infrastructuri clasice, se face cu foarte mare uşurinţă prin pre-testarea pe maşinile virtuale.
- Administrarea mai uşoară – gestionarea unui parc de maşini virtuale este infinit mai facilă pentru operaţiunile de upgrade sau depanare. De la o simplă consolă, administratorii IT pot acţiona de la distanţă toate terminalele din reţea sau serverele din datacenter.
- Accesul la aplicaţii de oriunde, oricând şi orice maşină – mediile bazate pe virtualizarea aplicaţiilor curente de business asigură o multitudine de beneficii legate de scalabilitatea, flexibilitatea şi securitatea unui sistem.
- Reducerea costurilor de administrare – permite eficientizarea activităţii şi realocarea resurselor umane şi financiare către alte activităţi legate de esenţa business-ului.